Reiki — Budapest

A tanfolyamokról

Uszui Mikao, a reiki rendszerének megalkotója azt tanította, hogy minden élőlény — különösen az ember — képes arra, hogy másokat gyógyítson. Sokakkal találkoztam már, aki bármiféle tanfolyam elvégzése nélkül gyakorolták ezt, de úgy tűnik, hogy ennek a képességnek a használata nem veszélytelen, mert a gyógyító néha átveheti a páciense betegségét.

Bővebben...

A reiki kezelés

A reiki kezelés a páciens fizikai testére éppúgy hatással van, ahogy az elméjére is. Általában kellemes élményt nyújt, akár kényeztetésként is felfoghatjuk, így sokszor a kozmetikák és masszázsszalonok kínálatában is megtalálhatjuk. A test öntisztító folyamatainak beindításával bizonyos betegségtüneteket is felerősíthet, de ez hamar elmúlik.

Bővebben...

Mi a reiki?

A reiki japán szó, amelyet sokféleképpen fordítanak: szellemi energiának, egyetemes energiának, isteni energiának, magasztos eredetű energiának — hogy csak néhányat említsek a különböző elnevezések közül. Napjainkban általában a XIX-XX. század fordulóján élt japán Uszui Mikao által megalapozott természetes gyógymódot értik alatta, noha annak idején a reiki elnevezést más japán rendszer is használta.

A reiki módszerének felfedezéséről, kialakításáról és történetéről rengeteg mende-monda kering. Ennek legfőbb oka, hogy nyugati elterjesztője, Hawayo Takata — feltehetően üzleti megfontolásokat követve — a saját maga által kitalált eredettörténetet adta tovább tanítványainak, akik sokan a mesterükhöz hasonló fantáziával voltak megáldva, így tovább színezték azt. Még az sem teljesen világos, hogy Uszui 1914-ben, vagy 1922-ben jutott arra a felfedezésre, amely a rendszer kialakítására ösztönözte. A reikiről kialakult nézetek sokféleségéhez az is hozzájárult, hogy Hawayo Takata amerikai tanítványai előszeretettel kötötték össze a reikit a modern ezotéria világképével, minek következtében egyesek azt állították, hogy a reiki eredetileg ősi egyiptomi-, tibeti-, vagy éppen atlantiszi gyógymód.

Nyugaton sokáig úgy gondolták, hogy a reiki hagyománya Japánban megszakadt, e tekintetben csak az elmúlt két évtized kutatásai hoztak változást. Manapság több száz reiki iskola létezik, melyek közül egynéhány elfogadja, míg mások tagadják a konkurenssé váló irányzatok létjogosultságát, hitelességét, vagy akár módszereinek hatékonyságát is.

A reikinek nevezett gyógyító jelenséget általában a japán ki, a kínai csi, vagy a szanszkrit prána kifejezéssel illetett energia működésével azonosítják.

Valid HTML 4.0 Transitional Reiki Budapest 2010 © Bakaja Zoltán Minden jog fenntartva. Valid CSS!