Mi a reiki?

A reiki japán szó, amelyet sokféleképpen fordítanak: szellemi energiának, egyetemes energiának, isteni energiának, magasztos eredetű energiának — hogy csak néhányat említsek a különböző elnevezések közül. Napjainkban általában a XIX-XX. század fordulóján élt japán Uszui Mikao által megalapozott természetes gyógymódot értik alatta, noha annak idején a reiki elnevezést más japán rendszer is használta.

A reiki módszerének felfedezéséről, kialakításáról és történetéről rengeteg mende-monda kering. Ennek legfőbb oka, hogy nyugati elterjesztője, Hawayo Takata — feltehetően üzleti megfontolásokat követve — a saját maga által kitalált eredettörténetet adta tovább tanítványainak, akik sokan a mesterükhöz hasonló fantáziával voltak megáldva, így tovább színezték azt. Még az sem teljesen világos, hogy Uszui 1914-ben, vagy 1922-ben jutott arra a felfedezésre, amely a rendszer kialakítására ösztönözte. A reikiről kialakult nézetek sokféleségéhez az is hozzájárult, hogy Hawayo Takata amerikai tanítványai előszeretettel kötötték össze a reikit a modern ezotéria világképével, minek következtében egyesek azt állították, hogy a reiki eredetileg ősi egyiptomi-, tibeti-, vagy éppen atlantiszi gyógymód.

Nyugaton sokáig úgy gondolták, hogy a reiki hagyománya Japánban megszakadt, e tekintetben csak az elmúlt két évtized kutatásai hoztak változást. Manapság több száz reikiiskola létezik, melyek közül egynéhány elfogadja, míg mások tagadják a konkurenssé váló irányzatok létjogosultságát, hitelességét, vagy akár módszereinek hatékonyságát is.

A reikinek nevezett gyógyító jelenséget általában a japán ki, a kínai csi, vagy a szanszkrit prána kifejezéssel illetett energia működésével azonosítják.

Kapcsolat

Bakaja Zoltán

Cím:

1031 Budapest, Vizimalom sétány 6.

Telefon:

+36 (50) 104-67-56

Információk:

Nyitvatartás: H–Szo. 16:00–21:30
Adatkezelési tájékoztató

© Copyright Bakaja Zoltán 2020 - Minden jofg fenntartva